Thursday, April 29, 2010

bumi KENYALANG

( Sarawak Cultural Village)
.
Tentang Sarawak, sudah beberapa kali saya ke sana. Namun, sebelum ini saya lebih mesra dengan Lawas(yg bersempadan dgn Sabah), Limbang dan Miri (Yg bersempadan dgn Brunei Darussalam). Ke Kuching, sebenarnya baru dua kali sahaja.

Laut China Selatan
Laut Sulu
Selamat Datang diucapkan
Kepada Para Tetamu


(Bersama Member kat Patung Kucing. Aku Yang Kanan tu )
Sana Perigi
Sini Timba
Akanku Datang Lagi
Bila Rindu Menjelma


(Makhluk Tuhan Paling Seksi yang Kutemui kat Waterfront Kuching)
Lelaki ni memainkan muzik Tradisonal Sarawak kat waterfront.


( Kat Sarawak Cultural Village)
Biarlah penat badan
Janganlah ada rasa bosan
Jagalah seni warisan
Agar kekal sepanjang zaman

(Dewan Undangan Negeri Sarawak)

Sini Barisan
Sana Pakatan
Hari ini kita berlawan
Esok pula kita berkawan



(Gunung Santubong. )
Pada mulanya ingin kudaki gunung ni.
Taklah tinggi, tapi atas sebab tertentu
memberku mencadangkan agar dibatalkan sahaja

( Astana, lambang cinta Charles Brooke terhadap Isterinya Ranee Margaret)

Di kiri jalan di kanan pun jalan
Tengah-tengah pohon mengkudu
Dikirim jangan dipesan pun jangan
Sama-sama menanggung rindu.
Andainya Charles Brroke pandai berpantun.
Mungkin pantun ini
akan ditujukan kepada isterinya dahulu






























32 comments:

RaMa2UnGU said...

Waaa..bila g kuching ni??rajin nye jln jauh22...tak ajak pulak tu..hehehehe


kuching the best among the best..
Sarawak bumi kenyalang.,
tak pergi taman orkid n fort magherita naik sampan sebrang ke seblah Astana tu??

Kak Hai said...

Salam Syameel.. kkak 5 tahun tggal kat.tahun pertama seronok msuk tahun 2 dan strusnya aduhai...lamanya nak bertukar ke KL sbb dah abis pusing2 Kucing tu.. kg Budaya & waterfront tmpt kkak lepak bila ada masa kelapangan

silenceaneesa said...

assalamualaikum.. i love sarawak (^-~) dah pergi kuching 2 kali? dtg la lagi next time.. byk lagi tempat menarik.. :)

shameel Iskandar said...

Rama2 unggu = sy gi kuching ni time cuti deepavali thn lepas. X sempat nak jln2 byk tempat sbb 2 ari jer gi sana.

Taman orkid pn x smpat gi.Dok jln2 sekitar waterfront, santok, samarahan dan serikin jer.

Kak Hai= lama juga ye dok Kuching. Mesti dah abis srawak kak hai terjah. saya blum habis terjah srawak , asyik lawas, limbang dan miri jer. saya lebih banyak terjah ke sabah sbb hampir 6 tahun kerja kat situ.

shameel Iskandar said...

silenceaneesa = Org Sarawak kan. Ya byk lagi tmpt belum sy kunjungi sekitar kuching, apatah lagi sekitar sarawak. bagi sy sarwak memang menarik. paling penting, ia sebuah bandaraya yg bersih.

silenceaneesa said...

terima kaseh.. main bazaar sepanjang jalan waterfront (cenderamata)
santubong resort, tasik biru, fairy cave, damai beach, gunung gading, kem alapong at pandan beach (cntik sgt (^-~) espeacially view matahari terbit and suasana subuh. saya pn x habis explore sarawak, memandangkn msh belajar. masa amat mencemburui setiap perjalanan hidup :) open your eyes, your heart and your mind ~

Bb Hussain said...

bb pergi ke kuching tahun lepas dengan kawan-kawan..best sgt2..this july nak pergi lagi dgn family pula.. ;)

maCy said...

mlake pn xabes round ag..>.<"

|| NaFiRaa || said...

wahhhh sonoknye~ sis x pernah jejakkan kaki ke serawak lagi~

shameel Iskandar said...

silenceaneesa = Damai Beach dh smapai dah aritu. Bersih pantainya.Msti seronak tgk matahari naik. pernh dulu sy lihat suasana matahari naik yg sgt menarik kt puncak unung kinabalu.
mmg sy bercadang nak dtg lagi ke sarawak.ingin pergi ke tmpat yg belum smpt sy prgi aritu. Srawak mengamit2 di ingatan.


BB Husain= Sy pun merancang nak pergi lagi. Mungkin thn dpn kot sbb tn ni nak ke medan dulu.

shameel Iskandar said...

Macy= hehehe. Melaka yg kecil pn x abis lagi ker jln2. Sy kt perak ni pun blum habis lagi terjah. Sy lebih akrab dgn kawasan sekitar ipoh dan perak utara.

shameel Iskandar said...

Nafira= sarawak mmg cantik. Kena pergi juga tu walau hanya sekali

cemomoi said...

bila nak kat sana dah lama tak gi sarawak nih

Inspirasi Hati said...

Da pegi cultural village 2...mmg best..Makhluk tuhan paling seksi y cikgu prnah c 2 pn..rasanya masi ada g skrg,,hehe...dr fakulti jln kaki sj p satok...jimat..kalo nek teksi RM10..blajr menyayangi Bumi Sarawk=) Apa pun Sabah ttp d ati...

wanshah said...

wah, macam best jer jalan2 kat sana. memang ada planning nak g honeymoon ngn wife ke sana. insyAllah ada rezeki cuti skolah bln12 ni blh la saya bawak wife jalan2. :-)

http://wanshah87.blogspot.com

hani said...

bila la dapat pergi..huhu..ujung tahun ni kut..

shameel Iskandar said...

cemomoi= Skrg ni takde maslh sb tiket murah jer. Kalau bernasib baik dpt tiket air asia rm50 pergi dan balik ke kuching.

Wanshah= Bagus tu. Dtglh ke sarawak. Kuching sungguh menarik. Cuti2 MALAYSIA. heheh

shameel Iskandar said...

Inspirasi hati (jamaliah) = Ambilah kesempatan ronda2 sarawak sementara awk study kat unimas. mcm sy dulu habis terjah sabah time kerja kt sabah.


Hani= SABAH MENARIK DAN SARAWAK PULA CANTIK. MALAYSIA MEMANG BERTUAH. cuti2 Malaysia.

tuke taip said...

wow... teringin gak aku nak pergi sana.... tak pernah sampai dowh...

shameel Iskandar said...

tuke taip= jomlah. jengok2 web site air asia slalu. ada nasib dpt tiket rm50( pergi dan balik)

Willyo Alsyah P. Isman said...

Alhamdulillah Berkat Rahmat Allah SWT..

Setelah melalui proses yang cukup panjang, akhirnya Saya, Adik-adik serta kawan-kawan personel CS Band telah merampungkan Hit Single lagu CS Band yang berjudul Salahkah Aku, dengan ARANSEMEN YANG LEBIH BAIK DAN DENGAN MUSIK YANG LEBIH BERWARNA JIKA DIBANDINGKAN DENGAN ARANSEMEN AWAL....selamat mendengarkan..jgn lupa Unduh ya...

Shahril @ eddy_duyung said...

Hmm mmg seronok dpt bercuti dan melapangkan fikiran...anyway..nice trip there..

DALILA MISMAN said...

nak ikut g kuching..

shameel Iskandar said...

Wilyo Aisyah P. Islman= Tahniah buat sahabat. Nanti saya datng berkunjung untuk mendengarnya.

shameel Iskandar said...

shahril= betul tu bercuti dapat merehatkan diri dari lelah akal dan penat fizikal.

Dalila= jom. kuching menarik tau. CUTI-CUTI MALAYSIA

sugar2 kapas strawberry said...

teringn nk g sabah..karambunai..hihi

mrs azmil said...

hi shameel,

good entry...im goin to sarawak this oct...nnt boleh refer sini :)

shameel Iskandar said...

mrs azmil = Bila ke sarawak nnt pasti you akan tertawan dgn keindahannya.

shameel Iskandar said...

Sugar2 kapas= Karambunai kat sabah. Mmemang cantik tempat tu. sy pun hanya sekali jer pergi situ

surowungu said...

.wah bagus tempatnya!!
.bisa tukar link??
.:)

Niesa said...

bila nk g bintulu plak?hehe..kalau kt kuching..try daki gunung serapi..2jam lebih je kot..(^_^)

Anonymous said...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#5854]buy cheap accutane[/url] - accutane online without prescription , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#19483 accutane cost