Wednesday, July 27, 2011

#6 Wordless Wednesday: BOKEH YANG TAK SEBERAPA.








30 comments:

Titisan Hujan said...

bokeh?
mende tu?

shameel Iskandar said...

Titisan Hujan
bokeh tu satu istilah dlm fotografi. secara mudah ia merujuk kpd kawasan yg kabur/ blur pada gambar. Kita bagi sharp pada objek yg difokus jer & yg lain tu kasi blurkn. Di lakukan dgn gunakan nilai F yg besar spt 1.4- 2.8.

shida'R said...

oklah dr xdak bokeh kan hehe.. ^_^

shameel Iskandar said...

shida'R .
Hahaah, nilh akibatnya bila shot trgesa2

PENCONTENG said...

oh,baru saya tahu apa itu bokeh. ilmu baru ni. Alhamdulillah.

mohon jasa baik tuan sama-sama kita menyokong pengiktirafan palestin sebagai negara yg berdaulat

http://www.avaaz.org/en/independence_for_palestine_9/?copy

Afida Anuar said...

oooo..baru nak tanya bokeh tu apa.. pernah dengar tapi tak tahu..err;)

kasihredha said...

ingatkan bekas,,,hihi

Fiqas said...

baru dgr perkataan bokeh ni.. :)

Fara Ada said...

woOO dunia fotografi yg sampai skg xleh nak genggam lagi..wakoko..
org ckp angel tu penting...
angel cantik..gambo otomatik cantik..tp bg sesiapa yg tau menilai kesenian foto je lah kot...
sesetengah org asal ada muka sendiri baru ckp cantik..hahaha..nice!

Maya Mayana said...

okaylah tu..nk berbokeh ni pakai aperture priority,set f plg besar

mamaNoriz sini.. said...

wowo....cantik la....
kira utk amatur, awak dah teror leh buat bokeh cam tu...

teruskan usaha k...

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Cikgu Shameel,

Mula2 baca tajuk N3, teringat orang Negeri 9 kalau tak silap saya memanggil bekas sebagai bokeh (maaf yer orang negeri sembilan kalau silap). Lepas tu tengok gambar pulak, terpampan mangkok2 yang cantik.

Rupanya 'bokeh' yang dimaksudkan adalah kiranya istilah dalam photography. he he, tak aper belajar something yang baru.

shameel Iskandar said...

PENCONTENG.
Terima kasih ats kunjungan. sama2 kita menyokong penubuhan Palestin sebagai negara berdaulat. nanti saya mampir ke blog yg shbt maksudkan.

shameel Iskandar said...

Afida Anuar.
mcm2 istilah dlm fotografi, hahaha. Bokeh tu asalnya dlm bahasa jepun

shameel Iskandar said...

kasihredha.
sekilas dengar mmg mcm bekas bunyinya. hehehe

shameel Iskandar said...

Fiqas.
sy pun kenal prkataan ni bila2 berjinak2 dgn fotografi

shameel Iskandar said...

Fara Ada.
angel/sudut sgt ptg dlm bila shot gambar. Wah tahu juga yer istilah dlm fotografi

shameel Iskandar said...

Maya Mayana .
Saya lebih selesa pakai mode manual brbanding priority, sbb manual lebih bebas.

shameel said...

mamaNoriz sini...
Saya ni msih lagi tahap budak baru belajar dlm fotografi

shameel Iskandar said...

Kunang-Kunang.
Baru sy perasan org Negeri Sembilan sebut bokeh utk bekas. Lama dah tak ke N9,jd lama x dgr loghat neghori.

Eye_nee said...

Bokeh tu dlm bahasa minang..Bekas...pas tu nampak pulak gambar yg pertama tu..sah nak cietr ttg BEKAS...tersalah kerop rupanya...satu teknik photografi...bagus juga utk perkongsian ni...

si para para said...

kalau bokeh bahasa teganu faham la..hehehe

ummu said...

salam cikgu shameel
petang ni saya dapat ilmu baru.
kiranya, cikgu, sifu saya lah juga,:)
bestnya belajar fotografi ni,kan
lihat pictures tu,ada nilai seninya.
ni yg semakin berangan nak dslr ni.kat sekolah klu ada prog apa2,sayasuka ambik gambar tapi shoot jauh je,nak tolak kerusi saya ni malu pula ke depan just nak ambil gambar.

shameel said...

Eye_nee
Hahah , ramai yg terkeliru. Org Minang ke?

shameel Iskandar said...

si para para .
Hahaha, setiap negeri ada loghat sendiri. Kelantan pun ada perkataan bokeh. sama dgn treganu rasanya,

shameel Iskandar said...

si para para .
Hahaha, setiap negeri ada loghat sendiri. Kelantan pun ada perkataan bokeh. sama dgn treganu rasanya,

shameel Iskandar said...

ummu .
minat fotografi juga ke. sbnrya sy pun masih lagi budak baru belajar dlm fotografi

maCy said...

err bokeh tu ape encik shameel?

shameel Iskandar said...

maCy .
bokeh tu istilah dlm fotografi. ia merujuk kpd kawasan yg kabur or blur pada gambar. Kita bagi sharp pada objek yg difokus jer & yg lain tu kasi blurkn

tehr said...

aku ingatkan bokeh tu maksudnya bekas
hehe