Wednesday, April 9, 2014

10 NEGARA TERBESAR DI DUNIA.

Dunia dihuni oleh manusia yang pelbagai agama, bangsa dan budaya. Sejajar dengan perkembangan tamadun manusia, maka terbinalah negara-negara yang mempunyai sempadan geografi dan corak pentadbiran yang tersendiri. Negara-negara ini mungkin berbeza dari segi kemajuan dan pencapaianya, namun entry kali ini adalah untuk menyelongkar sepuluh buah negara yang paling besar di dunia. 

Berikut adalah 10 negara paling besar di dunia. 


1. Russia. 
  • Russia merupakan negara paling besar di dunia.  
  • Keluasan negara tersebut ialah 8.5 kilometer persegi (KM²)).
  • Russia dihuni oleh 186 juta orang penduduk. 

2. Kanada. 
  • Keluasannya ialah 3.9 juta KM²  
  • Jumlah penduduknya pula seramai 32 juta orang. 

 3. Amerika Syarikat. 

  • Keluasaan negara Uncle Sam ini ialah 9.6 juta KM² 
  • Jumlah penduduknya pula ialah seramai 296 juta orang

 4. China. 

  • Keluasannya ialah 9.56 juta KM² 
  • Jumlah penduduknya ialah 1.3 billion 

5. Brazil 

  • Keluasaan negara ini ialah 8.5 juta KM² 
  • Jumlah penduduknya pula ialah seramai 186 juta orang

6. Australia. 

  • Keluasaan negara ini ialah 7.68 juta KM² 
  • Jumlah penduduknya pula ialah seramai 20 juta orang 

 7. India.

  •  Keluasaan negara ini ialah 3.2 juta KM² 
  • Jumlah penduduknya pula ialah seramai 1.08 billion orang

 8. Argentina. 

  • Keluasaan negara ini ialah 2.7 juta KM²  
  • Jumlah penduduknya pula ialah seramai 39 juta orang

 9. Kazakhstan 

  • Keluasaan negara ini ialah 2.7 juta KM²  
  • Jumlah penduduknya pula ialah seramai 15 juta orang 

 10. Sudan

  •  Keluasaan negara ini ialah 2.5 juta KM²  
  • Jumlah penduduknya pula ialah seramai 40 juta orang 

Rujukan:
  1.  Metro  
  2. Travelog Wartawan Islam, Roslan Ahmad, Terbitan Kemilau publika 


INFO TAMBAHAN. 

Sebelum ini Russia dikenali sebagai Soviet Union yang merupakan sebuah negara Komunis. Presiden Soviet Union yang terakhir ialah Mikhail Gorbachev.

Berakhirnya Soviet Union bukan sahaja menyaksikan kejatuhan Republik Komunis di negara tersebut, malah turut menyaksikan kemunculan 15 negara Republik yang baru, termasuklah Russia yang dipimpin oleh Presiden Boris Yeltsin. 

Negara-negara lain yang wujud setelah kejatuhan Soviet Union ialah Lithunia, Latvia, Estonia, Belarus, Ukraine, Georgia, Arnmenia, Azerbaijan, Turmenistan, Kazakhastan, Krygystan, dan Uzbekistan. 

Majoriti penduduk Azerbaijan, Turmenistan, Kazakhastan, Krygystan, dan Uzbekistan adalah beragama islam. 

Chehnya, yang juga merupakan sebuah wilayah islam masih lagi berjuang untuk menuntut kemerdekaan daripada Russia.

13 comments:

Chegu Kamil said...

agak-agaknya Malaysia no berapa ya.

anajingga said...

refresh semula pengetahuan hari ni..tq shameel..sambil klik2 nuffnang ptg rabu..

shameel Iskandar said...

Chegu Kamil.
Hehehe, kalau tgk peta dunia, Malaysia ni sangatlah kecil.

shameel Iskandar said...

anajingga.
sekadar perkongsian, hangatkan kembali ilmu geografi..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

aiza sangkakan negara china yang terbesar.. terima aksih berkongsi informasi ini..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

tadi ketika aiza buka blog ini keluar website lain.. terus aiza tekan stop loading, jika tidak langsung tak dapat masuk blog ini.. beberapa orang blogger juga mengalami masalah ini.. contohnya dalam entri saudara hasrul hassan..

http://www.hasrulhassan.com/2014/04/masalah-buka-blog-tapi-keluar-laman-web.html

tak dapat aiza nak klik nuff kerana tak habis loading..

shameel Iskandar said...

Mizz Aiza (Dunia Kecil).
China ke-4 terbesar, tp pendudukanya mungkin paling padat di dunia.Begitu juga dgn India. Sesetnagh negara besar dari segi keluasan tapi tidak ramai jumlah penduduknya, antaranya Kazakhstan, ia merupakan negara ke-9 terbesar di dunia tapi jumlah pendudukannya sekitar 15 juta orang, juah lebih kecil berbanding Malaysia yg jumlah penduduknya sekitar 28 juta org.

shameel Iskandar said...

shameel Iskandar.
Terima kasih Aiza atas info. Saya dah baca tadi ttg tu dari blog Hasrul Hassan. Rupa2nya ia berpunca dari widget Guablog. Bila saya buang widget Guablog, blog saya kemabli ok.

Terima kasih buat Aiza dan terima juga buat Hasrul Hassan.

aTieYusof Family said...

menarik info ni Cikgu... dapat juga tambah pengetahuan ttg Geografi dunia.. :)

Anonymous said...

besar atau kecil sesebuah negara tak ptg yg ptg warganya dpat hidup aman n damai.

shameel Iskandar said...

aTieYusof Family .
sekadar berkongsi. moga dapat ambil manfaat darinya.

shameel Iskandar said...

Anonymous Anonymous.
Setuju sekali dgn Anom.

Hana said...

Saya memang suka tengok tentang negara2