Saturday, June 20, 2015

Cara menunaikan Solat Terawih secara sendirian di rumah


Sebahagian daripada kita mungkin ada yang bekerja di waktu malam, atau pulang lewat, atau ada keuzuran hingga tidak dapat ke masjid. Timbul persoalan tentang bagaimana caranya untuk melakukan solat terawih sendirian di rumah.

  • 1- Solat terawih ialah solat sunat waktu malam
  •  2 rakaat. Tatacaranya sama seperti solat-solat sunat yang lain.Tiada beza tatacaranya.  Ia tidak mempunyai jumlah maksima rakaatnya. Nabi sallallahu 'alaihi wasallam ditanya:   • 3- Ia dilakukan selepas solat Isyak. Masanya berakhir apabila masuk waktu Subuh. Hanya sahaja, sewajarnya selepas solat Isyak dilakukan solat sunat rawatib selepas Isyak/ba'diyah Isyak, kemudian baru dilakukan solat terawih. 

  • 4- Boleh juga tidur dahulu, dan melakukannya di hujung malam pada waktu sahur. 

  • 5- Baca apa-apa sahaja surah yang dihafaz. Tiada surah yang khusus.

  • 6- Tiada apa-apa bacaan khusus antara rakaat-rakaat solat terawih. Bacaan-bacaan yang popular di baca di masjid-masjid adalah rekaan manusia. Ia bukan sunnah Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam. Insya-Allah, solat terawih itu Rahmat Allah itu luas, Dia tahu keadaan setiap hambaNya. 


Info Tambahan: 

Islam itu mudah, dan Allah tidak pernah membebankan hamba-Nya. Jadi, rebutlah peluang untuk meraih redha Allah dengan memperbanyakkan amal ibadat di bulan yang suci ini, antaranya ialah dengan menunaikan Solat Terawih. 

Seeloknya secara berjemaah di Masjid atau surau, namun, jika tidak mampu lantaran kesibukan, kepenatan atau kerana halangan-halangan tertentu, boleh sahaja menunaikan ibadat tersebut di rumah, baik secara berjemaah mahupun bersendirian. 

Tajuk Lain Yang Berkaitan: 

No comments: