Sunday, June 28, 2015

Hukum Menderma Darah Ketika BerpuasaMenderma darah merupakan amalan yang mulia. Persoalannya adakah ia boleh dilakukan ketika sedang berpuasa. Untuk entry ini, saya sekadar memaparkan ulasan atau penjelasan daripada seorang tokoh agama yang tidak asing lagi di Malaysia, : Dr Hayei Abdul Sukor 

Soalan: 

Apa hukum seseorang menderma darah pada bulan puasa, adakah batal puasanya kerana mengeluarkan darah itu. Bolehkah jika dia mengambil keputusan untuk berbuka pada hari itu?. - Ramli. 

Jawapan: 

Derma darah pada siang hari di bulan Ramadan ada dua pihak yang berkaitan hukum puasa, iaitu penderma dan pihak yang didermakan. Penderma boleh disamakan hukumnya dengan orang yang mengambil darah dengan cara berbekam, samada daripada kepala atau bukan kepala, yang disebut al-Fasd (berbekam pada bahagian bukan kepala) dan al-hijamah (berbekam pada kepala). 

Jumhur ulama berpendapat, berbekam tidak membatalkan puasa. Jadi, hukum menderma darah pada bulan puasa juga tidak membatalkan puasa. 

Pihak yang didermakan darah pula, hukumnya sama dengan hukum menyuntik ubat pada badan pesakit. Jika suntikan dilakukan kerana mengubat dan merawat sakit serta dilakukannya melalui urat, maka ia juga tidak membatalkan puasa, tetapi jika suntikan itu berupa makanan, maka ia membatalkan puasa.

Namun, saya(Dr Abdul Hayei) lebih cenderung untuk menyatakan pendapat, bahawa penderma darah, perlu berbuka untuk mengambil makanan yang menambahkan tenaganya, selepas darahnya diambil. Jika penderma ini mengambil keputusan untuk berbuka, hendaklah menggantikan puasanya apabila sembuh sakitnya nanti. Perselisihan pendapat ulama sekitar hukum, sama ada batal atau tidak batal puasa penderma darah, adalah antara masalah furu` dan suatu rahmat yang memungkinkan kita memilih mana yang lebih mudah dan terbaik bagi kita. Seringkali masalah-masalah khilafiah dan berupa furu` menjadi kecuh apabila dibincang, kadang-kadang ulama dan cendikiawan juga tidak terkecuali. 

INFO TAMBAHAN
Dr Abdul Hayei merupakan antara ulama/ilmuan hadis yang terkenal di Malaysia dan juga merupakan bekas pensyarah Usuluddin di Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan, Nilam Puri, bekas pensyarah dan Dekan di Fakulti Usuluddin, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya. Merupakan seorang Panel Kajian Akidah Jakim, Ahli Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan, Ahli Majlis Perunding Hukum Syara‘ Wilayah Persekutuan dan Ahli Jawatankuasa Penapisan Bahan-bahan Penerbitan Berunsur Islam. Beliau juga merupakan penulis Tafsir Pedoman Muttaqin iaitu kitab tafsir al-Quran versi Melayu. 
Tajuk Lain Yang Berkaitan :Hukum Berbekam Semasa Puasa

No comments: