Wednesday, December 30, 2015

INGIN BELI BUKU MATLUTHFI.


Matluthfi, sememangnya amat dikenali dalam kalangan anak-anak muda negara kita. Jika sebelum ini, beliau dikenali sebagai seorang vlogger yang hebat dan popular. Namun, kini buku-bukunya juga mendapat perhatian. 

Buku Catatan Matluthfi, telah terjual melebihi 200 ribu naskah. Tidak setakat itu sahaja, malah buku tersebut turut menduduki carta top bestseller kedai-kedai buku utama di negara kita. Kini buku terbarunya, Momen2 Matluthfi mula memasuki pasaran. 

Jika anda berminat ingin memiliki buku-buku ini, atau kedua-duanya sekali(Kombo Matluthfi), tetapi:

  • Tidak ingin ke kedai-kedai buku, 
  • Tidak ingin membazir masa meredah kesibukan jalan raya
  • Tidak ingin membayar parkir kereta.
  • Tidak ingin menanggung kos pengangkutan awam.

Maka anda bolehlah menghubungi saya (WhatsApp/SMS) di talian ini, 019-5776730. Insya-Allah, penghantaran akan dilakukan sesegera mungkin.

Monday, December 21, 2015

Angkor Wat, Kuil purba yang menakjubkan



Angkor Wat merupakan salah satu daripada tujuh keajaiban dunia. Kunjungan ke Kemboja terutamanya ke Siem Reap dianggap tidak lengkap seandainya tidak berkunjung ke sini. Angkor Wat telah dibina oleh Raja Suryavarman II pada pertengahan abad ke 12. Pembinaannya mengambil masa lebih kurang 30 tahun. Angkor Wat juga merupakan monumen keagamaan yang terbesar di dunia. 

Abadikan kenangan di Angkor Wat

Pembinaan Angkor Wat amat dipengaruhi oleh agama Hindu. Malah antara matlamat pembinaanya ialah sebagai sebuah penghormatan kepada Dewa Vishnu. Angkor Wat juga merupakan simbolik kepercayaan Hindu terutamanya perihal Gunung Meru sebagai pusat dunia. dan dikatakan tempat tinggal dewa-dewi Hindu. 

Namun, setelah agama Budha mendapat tempat di Angkor, Angkor Wat mula menerima ‘sentuhan’ Budha. 



Jika diperhatikan setiap ukiran(bas-relief) yang terdapat pada dinding kuil ini, jelas sekali ia menerima sentuhan pengaruh Hindu yang amat kuat. Malah kebanyakkan ukiran ini adalah terjemahan atau simbolik kepada kisah-kisah yang dimuatkan di dalam epik Hindu yang terkenal iaitu Ramayana dan Mahabharata. 

Ini termasuklah ukiran yang mengambarkan Pertempuran Lanka (Battle Of Lanka), Pertempuran Kurushektra(Battle Of Kurushektra), dan kisah "Churning of the Ocean Milk". 


Abadikan kenangan di celahan tiang Angkor Wat



Asalnya ialah sebuah kolam yang mengandungi air untuk tujuan keagamaan



Untuk mengetahui cerita di sebalik Angkor Wat secara mendalam, bolehlah merujuk buku berjudul Ancient Angkor yang ditulis oleh Michael Freeman dan Claude Jacques. Buku setebal 239 muka surat ini amat bagus untuk memahamkan kita akan sejarah silam kerajaan Angkor. 

Segala-galanya tentang sejarah silam Angkor dibicarakan secara mendalam di dalam buku ini. Kisah tentang Angkor Wat pula dimuatkan pada halaman 46 hingga 67.


Claude Jacques adalah seorang sarjana Perancis. Beliau mengkaji dan mendalami sejarah Angkor selama 30 tahun. Beliau juga turut mendiami Kemboja selama Sembilan tahun dan mengajar sejarah bangsa khmer di Jabatan Arkelogi di Phnom Penh Kemboja, dan kemudiannya meneruskan kajiannya mengenai tamadun Khmer. Beliau juga mempunyai kepakaran dalam memahami tulisan Sanskrit, Khmer dan Cham. 

Tajuk Lain Yang Berkaitan: Tembok China, Binaan Hebat Sepanjang Zaman

Wednesday, December 16, 2015

Isu Halal dan Haram serta cara fikir orang Melayu yang keliru dan celaru.


Ini kisah benar. Ceritanya begini, beberapa orang kenalan termasuklah beberapa orang ustaz begitu bertegas dalam isu ASB. Haram tanpa khilaf, seolah-olah begitulah. Sejujurnya ASB ini masih lagi terdapat perbezaan pandangan oleh sarjana islam di negara kita. 

Namun, dalam keghairahan mengharamkan ASB, mereka ini seringkali kali pula menggunakan wang Haram. Contoh mudah, bila terlibat/perlu hadir ke mana2 kursus, mereka akan buat tuntutan seolah-olah menggunakan kereta masing-masing padahal mereka berkongsi kereta, sebuah kereta dikongsi 5 orang. Bila jadi pengawas exam (SPM dan STPM), mereka 'berjihad' sakan untuk menambah jumlah kilometer. Jika jarak sebenar tak, sampai 5KM, mereka akan jadikan 7KM. 

Hairannya mereka tidak pula rasa bersalah dan tidak pula menganggap wang tuntutan /claim itu, sebagai haram. Rasanya keharaman menipu dalam membuat tuntutan adalah muktamad dan tak pernah ada mana-mana sarjana islam yang mengharuskannya.

Lagi hebat, sang ustaz ini berhujah untuk menghalalkan tindakannya. Katanya, apalah sangat duit yg kita claim berbanding wang yang digunakan oleh Rosmah Mansor. 

Info Tambahan: 

Penggunaan perkataan Melayu di sini bukanlah bermaksud keseluruhan orang Melayu, tetapi ia merujuk kepada segelintir orang Melayu, terutamanya yang tidak memahami konsep halal dan haram secara tuntas.

Monday, December 14, 2015

Enam perkara yang perlu dielakkan selepas makan.



Seringkali terdapat beberapa kesilapan yang dilakukan oleh kita apabila selesai menjamu selera. Kesilapan tersebut sebenarnya tidak baik untuk kesihatan kita. 

Di sini saya paparkan enam perkara yang perlu dielakkan sesudah kita menjamu selera. Ia dipetik dan diubahsuai dari Harian Metro bertarikh 10. April.2014. 

1. Jangan merokok. 

Pakar menasihatkan merokok selepas makan adalah sama seperti menghisap sepuluh batang rokok. Oleh itu, kemungkinan untuk menghidap kanser adalah tinggi. 

2. Jangan makan buah- buahan serta –merta. 

Seeloknya ambilah buah-buahan selepas sejam atau dua jam sesudah makan.Ini untuk mengelakkan perut menjadi kembung. Namun, paling baik ialah ambilah buah-buahan terlebih dahulu sebelum mengambil makanan utama. Ini kerana ia membantu megelakkan sembelit. 

3. Jangan minum teh.

Teh mengandungi asid yang tinggi. Bahan ini menyebabkan kandungan protein dalam makanan menjadi keras dan sukar dihadamkan. 

4. Jangan mandi.

Mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah di tangan. Hal ini secara tidak langsung akan menyebabkan proses penghadaman menjadi lemah. 

 5. Jangan berjalan selepas makan. 

Berjalan selepas makan akan menyebabkan perut sistem pencernaan terganggu dan menganggu penyerapan nutrisi daripada makanan yang diambil. Adalah lebih baik untuk merehatkan diri seketika dan memberi laluan untuk proses penghadaman yang lebih lancar. 

6. Jangan tidur dengan segera.

Makanan yang diambil tidak dapat dicerna dengan baik sekiranya kita terus tidur sesudah makan. Gangguan proses pencernaan ini sekali gus berisiko membawa kepada gastrik dan jangkitan di dalam usus. 
Semoga kita semua dapat mengambil pengajaran dan tidak lagi mengulangi kesilapan yang dilakukan ketika menjamu selera.

Sunday, December 13, 2015

Miela Bedul menghina Profession Kedoktoran.


Inilah yang berlaku apabila budak ‘belum mumayyiz’ memiliki akaun facebook. Mereka akan 'menyalak' sesuka hati di facebok. 

Seorang wanita yang yang  menggunakan nama Miela Bedul, sangatlah tolol kerana begitu bernafsu menyerang dan menghina para doktor di Malaysia. 

Lantaran tidak berpuas hati dengan kaedah jahitan luka seorang pesakit di Hospital Sungai Buloh, atau mungkin kerana ingin mengejar populariti, dia telah menyerang para doktor Malaysia di facebook, dan kemudaainya menjadi viral di laman sosial tersebut. Dia mendakwa cara jahitan tersebut seperti cara menjahit guni, dan para doktor seluruh Malaysia pula dituduh tidak bertanggungjawab dan tidak Ikhlas melaksanakan tugas. 

Lagi malang terdapat juga beberapa individu yang mandul akal dan terliwat minda yang menyokongnya. 

Saya tertarik dengan jawapan atau lebih tepat lagi ialah perjernihan dan permurniaan daripada Dr. Mahyuddin Mohamed, seorang Pakar Ortopedik di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah,Temerloh. Saya paparkan sahaja di sini.

1. Buat saudari yang mengata ni, saya nak bagitahu satu perkara. Jahitan guni yang saudari katakan inilah jahitan yang TERBAIK bagi pesakit ini. Izinkan saya bercerita ringkas, nak fokus pasal jahitan luka sahaja. Tak perlu nak cerita bab lain pun. Bab ni pun saudari Dah silap besar. 

2. Buat pengetahuan pembaca sekalian, kulit manusia pada bahagian lutut adalah agak kendur bagi membenarkan pergerakan sendi lutut (seperti juga siku) dan tidak seperti kulit di kepala atau di kawasan muka. Luka pada bahagian lutut perlu dijahit menggunakan teknik "mattress suture" seperti yang telah dilakukan oleh doktor yang melakukan pembedahan ni. Doktor yang dikatakan "tak bertanggungjawab & tak Ikhlas" ni. 

3. Doktor ni boleh sahaja memilih untuk menggunakan teknik yang lebih mudah seperti simple interrupted suture atau memakai stapler bedah yang lebih cepat dan mudah. Namun doktor ini telah memilih untuk berdiri lebih lama dan menjahit menggunakan teknik ini kerana beliau tahu ia adalah teknik yang terbaik bagi luka di kawasan ini. 

4. Jahitan yang dilakukan kemas dan tidak terlalu ketat. Hujung2 luka dirapatkan dengan sempurna. Jika terlalu ketat, bahagian tepi luka (edge of wound) boleh mati dan menjadi hitam (necrosis). Luka pesakit ini merah dan berdarah menunjukkan bahagian tepi kulit itu hidup. 

5. Dalam Perubatan, Ilmu menjahit ni amat luas. Pegawai Perubatan Siswazah yang baru masuk kerja pun tak mampu melakukan jahitan ini. Kaedah jahitan (interrupted versus continuous, simple versus mattress, horizontal, vertical or hiding mattress etc), jenis jarum (curve versus straight, round body versus cutting etc) & jenis benang (absorbable vs non absorbable, synthetic vs non synthetic etc) yang perlu digunakan adalah berbeza bagi jenis luka, kawasan luka dan organ yang perlu dijahit. Bukan macam nak jahit guni yer cik Puan. 

6. Nasihat saya buat semua Rakyat Malaysia, kalau ada apa2 kemusykilan, TANYA kami. Kami sedia bercerita dan menjelaskan kemusykilan anda. Bukannya kami ada apa2 yang nak disembunyikan pun. Tugas kami ialah memberi Rawatan dan Perkhidmatan sebaik mungkin buat semua Rakyat Malaysia. Tiada apa yang kami mahu melainkan melihat pesakit kami kembali sembuh dan dapat berjalan seperti sediakala. Masalahnya segelintir Rakyat Malaysia ni berat mulut nak bertanya, lebih suka "assume" dan berprasangka buruk terhadap Perkhidmatan Kesihatan Awam. 

7. Melihat kepada keadaan luka lutut dan tulang keting pesakit yang ada besi (tibial pin traction on tibia bone), dan daripada komen2, pesakit yang terlibat dalam kemalangan jalanraya ini telah mengalami luka di lutut dan patah tulang peha beliau. Pesakit ini perlu menjalani Pembedahan lagi bagi membetulkan kepatahan tulang peha beliau. Saya doakan yang terbaik buat beliau. Semoga Pembedahan beliau berjalan lancar. Saudari tak malukah nak berhadapan dengan doktor2 yang masih merawat beliau ni? 

8. Buat saudari, saya nasihatkan anda mohon maaf kepada semua doktor di Malaysia terutamanya di hospital sungai Buloh. Takut nanti saudari pula yang merangkak mintak maaf kat akhirat. 

9. Buat kakitangan kesihatan, saya nasihatkan kita sama2 protect each other, defend each other dalam masa yang mencabar ni. Begitu ramai di luar sana yang berusaha mencari salah silap kita. Di hospital saya Skrg Dah Ada yang dengan sengaja merakam gambar dan video dengan harapan kita membuat kesilapan. Maklumlah, disaat ekonomi yang mencabar dan kos sara hidup yang meningkat ni, jika dapat menang saman memang lega la hidup kan? Make sure setelah kita explain to patients, document properly. Protect ourselves. And maybe we can go on the offense too, insyaAllah. 

Ingat, KOMUNIKASI DAN DOKUMENTASI! 

Dr. Mahyuddin Mohamed Pakar Ortopedik HOSHAS Temerloh. 

Tajuk lain yang berkaitan: 

Wednesday, December 9, 2015

10 tasik semulajadi tercantik di dunia.


Alam yang terbentang dan terhidang adalah antara bukti kekuasaan Allah. Selain bukit bukau, gunung ganang, laut yang membiru, kewujudan tasik-tasik semulajadi juga adalah antara keindahan yang dicipta oleh Allah untuk manfaat hambaNya. Untuk entry kali ini, saya akan paparkan sepuluh tasik semulajadi yang tercantik di dunia. Tulisan asalnya disiarkan di dalam akhbar Sinar Harian bertarikh 14. Oktober 2014. 

Dalam banyak-banyak tasik tersebut, hanya tasik Dal yang terletak di Kashmir yang pernah saya kunjungi pada penghujung tahun 2012. 

Subhanallah.. Maha Suci Allah, tasik tersebut memang cantik dan mempersona. Tentang Tasil Dal tersebut, langsung sahaja ke entry saya yang lepas, klik -->SINI 

Berikut adalah 10 tasik semulajadi tercantik di dunia. ) 

1.Tasik Gua Melissani, Greece.

Terletak di Pulau Kefolonia dan dikelilingi hutan, gunung serta laut. Tasik ini ditemui pada 1951 dan mempunyai banyak mitos berkaitan dengannya. Ia juga merupakan destinasi perlancongan terkenal dan dianggap salah satu tasik paling indah di dunia. 

2. Tasik Plitvice, Croatia.

Boleh ditemui Tasik Taman Negara Plitvice di Croatia. Taman negara ini adalah terbesar dan tertua di negara itu. Ia mengandungi 16 tasik di mana 12 daripadanya dikategorikan sebagai tasik atas tanah dan selebihnya tasik rendah. 



3.Tasik Gua Yucatan, Mexico 

Tasik ini bukan sahaja tersenarai sebagai tasik terindah tetapi juga merupakan salah satu tasik paling misteri kerana mempunyai pelbagai mitos dan fakta menarik. Terletak di Tiger Che di Semenanjung Yucatan di utara Mexico dan berusia sekitar 2 juta tahun. 


4.Tasik Matheson, New Zealand 

Terletak berhampiran Fox Glacier, tasik ini dikelilingi Gunung Tasman dan Cook dan imej dua gunung yang dipantulkan ke dalam tasik membuatkan tasik kelihatan cantik. Tasik glasier ini terbentuk sekitar 14,000 tahun dahulu. 


5. Tasik Peyto, Kanada

 Nama tasik ini diambil sempena Rang Undang-Undang Peyto dan terletak di Taman Negara Banff di Alberta. Warna hijau semasa musim panas menjadikan ia sebagai tempat terkenal dengan pemandangan indah dan mengambil gambar.
 

6. Tasik Shangrila, Pakistan 

Juga dikenali sebagai Tasik Lower Kachura dan terletak di Shangrila Resort di Skardu, Pakistan. Selain daripada tasik yang indah, keunikan lain tasik ini adalah terdapat sebuah restoran yang dibina di atas badan pesawat yang terhempas di tasik tersebut. 


7. Tasik Bled, Slovenea 

Terletak di Julian Alps, ia mengelilingi sebuah pulau dikenali sebagai Pulau Bled yang merupakan satu-satunya pulau semula jadi di Slovenea. Terdapat juga istana Bled di atas tengah-tengah tasik yang dianggap istana tertua di negara itu. Juga dikenali dengan sukan mendayung dan pernah menjadi tuan rumah Kejohanan Mendayung. 




8. Tasik Dal, India 

Terletak di Srinagar, ia juga dikenali dengan nama Permata Mahkota Kashmir, juga merupakan sumber perlancongan, rekreasi, memancing dan digunakan untuk penuaian tumbuhan air. Terdapat juga rumah bot pelbagai warna yang dikenali sebagai shikaras untuk bersiar-siar dan bersantai.



9. Tasik Gua Reed Flute, China 

Adalah salah satu tasik tercantik di dunia yang terletak di Guilin dan merupakan tempat perlancongan yang terkenal. Ditemui pada 792 Masihi iaitu kira-kira 180 juta tahun dahulu. Kini ia dianggap mercu tanda Guilin. 






10. Tasik Lima Bunga, China

 Boleh didapati di Lembah Jiuzhaigou di barat daya China. Lembah ini adalah Taman Negara dan juga rizab alam semula jadi yang terkenal dengan air tasik berwarna warni, air terjun dan puncak salji. Tasik Lima Bunga atau Tasik Wuhua adalah salah satu daripada banyak tasik yang terdapat di sini dan namanya diambil daripada airnya yang berwarna biru, hijau gelap, kuning dan banyak lagi. 


Tuesday, December 8, 2015

TAKWIM PERSEKOLAHAN TAHUN 2016.


Alhamdulillah takwim persekolahan 2016 telahpun dapat diketahui. Ia sangat penting untuk ibu-bapa, pelajar dan guru membuat perancangan untuk tahun hadapan. Berbekalkan takwim persekolahan ini, senanglah untk merancang percutian, perkahwinan dan apa jua aktiviti. 

Secara umunnya, takwim persekolahan ini berbeza mengikut Kumpulan Negeri, iaitu kumpulan A dan B. 

Kumpulan A melibatkan sekolah-sekolah di negeri Kelantan,Terengganu, Kedah dan Johor. Manakala Kumpulan B pula melibatkan Perlis, Perak, Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka,Johor, Pahang, Sabah,Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya. 

Walaupun begitu perbezaan tersebut tidaklah ketara, sebagai contoh, jika sekolah-sekolah dari Kumpulan memulakan bercuti pada hari jumaat, sekolah-sekolah dari Kumpulan B pula mula bercuti pada hari Sabtu. Dan, apabila sekolah-sekolah dari Kumpulan A memulakan persekolahan pada hari ahad, sekolah-sekolah dari Kumpulan B pula memulakan persekolahan pada hari Isnin. 

Kepada guru-guru, semoga tahun 2016 menjanjikan keseronakkan untuk mendidik anak bangsa. Kepada pelajar-pelajar pula, semoga tahun hadapan menjanjikan kegemilangan kepada kalian. 

Tajuk Lain Yang Berkaitan:

Monday, December 7, 2015

Jadual dan tarikh pembayaran gaji bulanan penjawat awam bagi tahun 2016.


Pada tahun 2016, kakitangan awam bakal menikmati dua kali pergerakan gaji tahunan. Itu antara intipati bajet 2016 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Itu sememangnya sebuah khabar yang mengembirakan, walaupun ia tetap tidak mampu mengikis kesengsaraan akibat kemelesetan ekonomi negara. 

Satu lagi perkhabaran gembira ialah, tarikh pembayaran gaji pada tahun hadapan juga didapati lebih mesra pengguna. Jika diperhatikan, tarikh pembayaran gaji untuk tahun 2016 adalah sekitar tarikh 20 hingga 25 haribulan sahaja. Jadi tiada jarak yang keterlaluan antara tarikh-tarikh tersebut. Sedangkan pada tahun-tahun sebelum ini, contohnya tahun 2015, penjawat awam begitu terseksa, malah ada yang terpaksa bernafas di dalam lumpur gara-gara jarak yang begitu jauh antara tarikh gaji bulan Julai, iaitu pada 9.Julai. 2015 dengan tarikh gaji bulan ogos, iaitu pada 24.Ogos.2015. 

Semoga gaji yang diperolehi ini diberkati oleh Allah S.W.T dan dibelanjakan ke jalan yang diredhai-Nya.

Sunday, December 6, 2015

Majlis perkahwinan, haram menetapkan hantaran yang tinggi.


Sesebauh perkahwinan akan menjadi haram sekiranya nilai wang hantaran sekiranya nilai wang hantaran yang ditetapkan bertujuan untuk menunjuk-nunjuk hingga menimbulkan perasaan riak. 

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria , sebagaimana dipaparkan di dalam akhbar Kosmo bertarikh 10. Ogos. 2013, berkata , tidak salah untuk meletakkan nilai hantaran yang tinggi jika pasangan itu mampu, namun jika tujuan sebenarnya adalah untuk menunjuk-nunjuk, perbuatan itu adalah haram. Menurutnya lagi, perasaan riak adalah salah satu dosa besar dan ia merupakan satu perbuatan yang dianggap syirik dalam islam. 

Menurut Harussani lagi, budaya meletakkan wang hantaran yang tinggi sebenarnya tidak digalakkan dalam islam kerana ia mendorong kepada pembaziran. Tegas Mufti Perak itu lagi, islam agama yang mudah dan kenapa perlu menyukarkan sesuatu yang mudah dengan meletakkan hantaran yang terlalu tinggi sehingga membebankan sebelah pihak. 

Menurutnya lagi, perkahwinan yang paling berkat dalam islam adalah yang paling rendah mahanrya. 



Sementara itu, bekas Mufti Johor yang juga merangkap Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut, di dalam akhbar yang sama, menegaskan tujuan sebenar majlis perkahwinan adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa pasangan tersebut telah bernikah dan seterusnya mengelakkan timbulnya fitnah. Beliau yang juga merupakan bekas Mufti Negeri Johor berkata, umat islam tidak perlu mengadakan majlis perkahwinan secara besar-besaran dengan meletakkan hantaran yang tinggi serta kenduri yang membazir kerana ia mengundang kemurkaan Tuhan. Katanya lagi, kebahagian dan keberkatan perkahwinan bukanlah terletak kepada wang hantaran yang tinggi atau belanja besar mengadakan majlis kenduri di tempat mewah. 

Bekas Mufti Johor itu juga menasihatkan orang ramai yang mempunyai kemampuan untuk membayar wang hantaran yang tinggi supaya menggunakannya untuk perbelanjaan selepas perkahwinan. “Kita tidak mahu masa majlis perkahwinan itu kita gembira, tetapi selepas itu merana kerana tidak cukup wang untuk menguruskan rumah tangga” Nasihat Ustaz Nooh Gadut kepada bakal pengantin baru. 

INFO TAMABAHAN.

Rasulullah SAW memaklumkan kepada umat Islam bahawa mas kahwin yang paling baik ialah yang terendah. Sabda baginda yang bermaksud:

 “Bermula yang terbaik perempuan itu iaitu yang terlebih murah mas kahwinnya." 

Sabda baginda lagi: Sebesar-besar berkat pernikahan ialah yang paling sedikit mas kahwinnya." 

Dalam perkahwinan, perkara yang perlu dikejar dan menjadi fokus ialah keberkatan. Keberkatan yang menatijahkan kesefahaman dan kebahagiaan serta keharmonian rumah tangga. 

Jadi, berpada-padalah ketika mendirikan rumah tangga, janganlah semata-mata ingin kelihatan hebat dan bergaya, namun akhirnya merana dalam jangka masa yang lama. 

Amat menyedihkan kerana terdapat sesetengah individu terpaksa membuat pinjaman peribadi dalam angka yang besar, dan terpaksa membayar secara bulanan kepada pihak bank selama bertahun-tahun lamanya. Lagi malang, dalam sesetengah kes, hayat hutang dengan bank dengan lama berbanding hayat perkahwinan. Mungkin inilah natijahnya apabila keberkatan hilang dan pudar. 

Untuk makluman semua, Secara purata terdapat tiga kes perceraian bagi setiap jam dalam kalangan pasangan Muslim di Malaysia. Menurut Pengerusi Majlis Perunding Wanita Islam Malaysia, Profesor Madya Datin Noor Aziah Mohd Awal, maklumat tersebut berdasarkan statistik perceraian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia(JAKIM) tahun 2011. 

Benar terdapat banyak faktor yang menoktahkan rumah tangga, namun faktor keberkatan jangan dinafikan. Ini kerana ia adalah pesanan junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W 

 Tajuk lain yang berkaitan: Tiga pasangan muslim bercerai setiap jam