Saturday, December 31, 2016

Membeli belah di Ho Chi Minh,Vietnam.


Walaupun kunjungan saya ke Ho Chi Minh Vietnam baru-baru ini adalah kunjungan kali ketiga, namun dalam kunjungan-kunjungan yang lepas, saya tidak begitu ambil tahu tentang perihal tudung, kain dan apa jua aktiviti membeli belah. Ketika berkunjung buat pertama kalinya ke Ho Chi Minh pada tahun 2010, saya hanya fokus untuk memerhati dan meneliti keunikan Vietnam. Apatah lagi beberapa bulan sebelum itu saya telah ke Medan, lndonesia dan setelah pulang dari Vietnam pula saya akan ke Beijing. Jadi saya kena berhati-hati berbelanja. 

Ketika berkunjung ke Ho Chi Minh untuk kali kedua sekitar bulan Mei 2012, saya sebenarnya ke Kemboja untuk mengenali Kemboja dengan lebih dekat termasuklah perkampungan Islam berketurunan Champa  di sana,  dan hanya seketika di Ho Chi Minh. Lagipun sesudah itu saya perlu ke India pada bulan November dan menunaikan umrah di Kota Suci Makkah. 

Tapi berbeza sekali dengan kunjungan pada pertengahan Disember 2016, ini kerana pada kunjungan kali ini saya mula berminat untuk membeli belah di Ho Chi Minh. Faktor utamanya ialah kerana kali ini saya ke Vietnam sebagai seorang suami, yang turut ditemani isteri. 


Berbicara mengenai membeli belah di Ho Chi Minh, perkara pertama yang perlu difikirkan ialah mata wang apa yang perlu digunakan. Sebenarnya jika kita pergi ke mana-mana negara sekalipun, kecuali Kemboja sudah tentu mata wang negara tersebut yang diguna pakai secara meluas dalam urusan jual beli selain penggunaan Dollar Amerika (USD).

Di Vietnam mata wangnya ialah Vietnam Dong(VND), namun ringgit juga boleh digunakan disini. Banyak kedai menerima ringgit Malaysia. 



Tentang bahasa pertuturan, jika anda kurang menguasai bahasa Inggeris sekalipun usahlah bimbang. Ini kerana agak ramai peniaga di Ho Chi Minh yang boleh bertutur dalam Bahasa Melayu. Lagipun di sana berlambak orang-orang Melayu dari Malaysia yang berkunjung, baik sebagai pelancong mahupun sebagai pemborong pakaian. 

Ini sahabat saya yang bergambar dengan peniaga di Ben Thanth Market.

Mengenai makanan halal juga tak perlu dibimbangi. Ini kerana banyak restoran halal disekitar Ben Thanh Market. Sangat penting untuk kita memilih hotel penginapan yang berhampiran dengan restoran halal. Antaranya ialah hotel Saigon Pink 2. Tapi tempoh hari saya menginap di hotel Lan-Lan 2. Di situ terdapat Restoran Halal, iaitu Restoran Kg Pandan namanya. Antara restoran lain ialah Restoran Serai, tapi sangat mahal harga makanannya, dan restoran Haji Usman. 


Ben Thanth Market

Apabila memperkatakan perihal lokasi membeli-belah, terutamanya untuk membeli pakaian, Ben Thanh Market tentu sahaja menjadi lokasi wajib kunjung. Ben Thanh Market adalah sebuah pasar yang menawarkan pelbagai jenis barangan terutamanya pakaian. 

Di sini kain telekung, kain cotton dijual engan harga yang murah, namun kita memerlukan kebijaksanaan dalam tawar menawar. Jika diperhatikan, sangat ramai pengunjung malah pengusaha pakaian dari Malaysia yang berkunjung ke sini. 

Kopi-kopi di Ben Thanth Market. Tapi saya syorkan anda membelinya di restoran-restoran Muslim

Ben Thanh Market hanya beroperasi sehingga pukul 5.00 atau 6.00 petang sahaja. Ini kerana pada sebelah malam pula, kawasan sekitar Ben Thanh Market akan bertukar menjadi pasar malam. Pelbagai barangan dijual di sini termasuklah pakaian dan cenderahati.

Suasana pasar malam di sini agak meriah, ia dikunjungi pengunjung tempatan dan pelancong asing. Sekali pandang ia ersis Pasar Borong Wakaf Che Yeh di Kelantan atau Uptown di Bangi, Selangor. Namun percayalah ia ada keunikan tersendiri. 

Suasana pasar malam ini semakin meriah apabila malam semakin larut. Pelbagai jenis barangan dijual di pasar malam ini. Pendek kata, sebahagian besar barangan yang dijual di Ben Thanth Market turut dijual di pasar malam ini

.
Pakain di Pasar Malam luar Ben Thanth Market

Bagi kaum wanita pula, tudung Neelofa adalah antara tudung yang diminati dan digemari. Di pasar malam ini tudung-tudung Neelofa dijual dengan harga RM10.00 sehelai. Ramai pengunjung dan pemborong dari Malaysia yang membeli tudung tersebut di pasar malam ini. 

Penat meredah pasar malam, bolehlah singgah sebentar di beberapa buah restoran halal termasuk restoran Haji Usman untuk menjamu selera. Atau boleh juga menikmati kopi Vietnam halal yang dijual oleh peniaga bermotor. 


Jika anda tidak sempat membeli belah pakaian di Ben Thanth Market, usah risau kerana banyak deretan kedai sekitar Ben Thanth Market yang turut menjual kain dan tudung. Antaranya ialah di Rohani Collection. Di sini tudung Neelofa yang dijual agak berkualiti berbanding di pasar malam sekitar Ben Thanth Market. Namun, harganya agak tinggi sedikit iaitu RM16.00 sehelai. 

Selain Ben Thanth Market, Binh Tay Market atau dikenali juga sebagai Chinatown juga merupakan lokasi wajib kunjung jika anda ingin membeli kain di Ho Chi Minh. Tentang hargnaya, dikatakan lebih murah berbanding di Ben Thanh Market. Mohon maaf sebab gambarnya tidak saya paparkan kerana saya tidak merakamnya tempoh hari.

Kopi Vietnam yang enak dan menyegarkan

Rohani Collection. Di sini dijual Tudung Neelofa yang agak  berkualiti.


Antara pekerja di Rohani Collection yang ramah dan mesra pelanggan

Di Saigon Mai juga banyak menjual pakaian termasuklah kain pasang.

Setakat ini sahaja dahulu untuk kali ini. Insha Allah, entry ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa untuk manfaat bersama. Kepada sesiapa yang mempunyai pengalaman memborong pakain atau membeli belah di Ho Chi Minh bolehlah berkongsi pengalaman dan pandangan untuk manfaat bersama, teruatamnya kepaa pembaca yang belum pernah menjejakkan kaki ke Ho Chi Minh, Vietnam.

Tajuk Lain Yang Berkaitan:
War Remnants Museum, Bukti Kekejaman Tentera Amerika di Vietnam

7 comments:

Fairuz Aqilah said...

Bestnyaaa!!!! I marked Vietnam on my 'travel map' jugaakkkk... Waahhhh, paling best part naelofar hijab tu lah! kekeke :D

Cik Itah said...

seronoknya pergi thailand

shameel Iskandar said...

Fairuz Aqilah.
Hehehehe. Org perempuan gerenti suka Neelofar hijab. Bila ke Ho Chi Minh nnt jangan lupa singgah Rohani Collection

shameel Iskandar said...

Cik Itah.
Ni ke Vietnam..

deqna majid said...

Gelak jahat nampak­čśé

Nour Azzurra said...

Assalammualaikum nak tanya kalau saya first time pegi, harga yg dia org bagi mg sama ke. Tak kira la pemborong atau bkn pemborong

shameel Iskandar said...

Nour Azzura.
Setahu saya kalau pemborong mungkin dia dapat harga lagi murah sebab dah jadi pelanggan tetap dan dah akrab dengan penjual di sana.

Apapun kebijaksanaan dalam tawar menawar amat penting dan sangat membantu