Sunday, February 5, 2017

Adakah Pulau Batu Puteh akan menjadi milik Malaysia.

Lokasi Pulau Batu Puteh.


Pulau Batu Puteh  atau dikenali juga sebagai Pedra Branca merupakan sebuah pulau yang menjadi rebutan antara kerajaan Malaysia dan Singapura.

Walaupun pulau tersebut amatlah kecil dari segi saiznya, namun ia mempunyai banyak faedah atau kepentingan terutamanya dari aspek politik.

Walaubagaimanapun pada 23.Mei. 2008, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) telah memutuskan bahawa Pulau Batu Puteh milik Singapura.

Namun, isu pertindihan ini tidak berakhir di situ, ini kerana ia kembali diperkatakan apabila Malaysia mendakwa menemui beberapa fakta baharu mengenai pulau tersebut dan memohon semakan semula keputusan Mahkamah Keadilan Antarabansga (ICJ).

Fakta-fakta tersebut ditemui di National Archives of the United Kingdom antara 4 Ogos 2016 dan 30 Jan 2017.

Sebagai warga Malaysia, tentu sahaja saya berharap agar Pulau Batu Puteh menjadi hak milik Malaysia. Namun, saya juga akur dengan keputusan ICJ.

INFO TAMBAHAN.

Saya teringat ceramah yang disampaikan oleh pegawai arkib negeri Sabah pada tahun 2003. Ceramah tersebut berkaitan tuntutan bertindih Malaysia dan Indonesia terhadap Pulau Sipadan.

Kata penceramah tersebut, satu-satunya dokumen yang memihak kepada Malaysia ialah surat kebenaran mengutip telur penyu di Pulau Sipadan. Dalam surat tersebut terdapat cop dan pengesahan daripada Syarikat Borneo Utara, dan bukannya dari kompeni atau kerajaan Belanda. Itu adalah bukti terkuat hingga ICJ mengiktiraf Pulau Sipadan sebagai hak milik Malaysia.

Kita mengharapkan tuntutan Pulau Batu Puteh juga akan  beroleh kejayaan, sebagaimana kejayaan terhadap tuntutan Pulau Sipadan. Semoga dokumen yang kerajaan Malaysia kemukakan nanti mampu meyakinkan hakim-hakim ICJ, sebagaimana surat kebenaran memungut telur penyu yang menyebabkan barisan hakim ICJ terpegun.

1 comment:

munirah mansor said...

Apa keistimewaan Pulau Batu Putih?