Saturday, February 11, 2017

Berus bulu babi dan ulasan Ustaz Wan Ji Wan Hussin

Berus dari bulu babi.


Berus bulu babi dan ulasan Ustaz Wan Ji Wan Hussin

Kebanjiran berus yang diperbuat daripada bulu babi telah menimbulkan keresahan pengguna dan masyarakat Islam. Beberapa NGO Islam telah tampil bersuara. Malah tokoh-tokoh agama juga turut bimbang dan kecewa dengan perkembangan ini.

Antara NGO yang lantang dalam isu ini ialah Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mencadangkan agar pihak berkuasa meningkatkan pemantauan terhadap produk berasaskan kulit dan bulu binatang yang dijual di Malaysia.

NGO lain yang turut lantang ialah Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Pergerakan Masyarakat Prihatin.

Malah, Pergerakan Masyarakat Prihatin mencadangkan agar pengimportan dan penjualan berus daripada bulu babi dihentikan terus bagi mengelakkan masalah ini dari berlarutan.

Ulama atau ahli agama juga turut melahirkan pandangan dan cadangan untuk membanteras masalah ini.Prof Emeritus Dr Mahmood Zuhdi Ab Majid mempersoalkan mengapa tidak produk yang diperbuat daripada sumber yang diharamkan Islam tidak boleh diasingkan sebagaimana pengasingan makanan halal dan tidak halal di pasar raya.

Sementara itu Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman pula berkata pengasingan bukanlah sekadar tertumpu kepada berus bulu babi tetapi wajib membabitkan semua produk terutamanya makanan.

Ketika umat Islam di Malaysia diburu resah dan dihambat gelisah, tiba-tiba wakil Parti Keadilan Rakyat(PKR), atau lebih tepat lagi ketua Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA) Angkatan Muda Keadilan, Ustaz Wan Ji Wan Hussin muncul menjernihkan keadaan.

Beliau tidak bersetuju isu ini dibangkitkan demi menjaga hati masyarakat bukan Islam. Katanya, nanti masyarakat bukan Islam marah dan memandang sinis kepada Islam.

Sumber dari Facebook Nurul Izzah Anwar

Di sini saya paparkan sahaja hujah Ustaz Wan Ji, sebagaimana disiarkan dalam Facebook Nurul Izzah Anwar Ibrahim.

Tadi, ada wartawan telefon, minta respon isu bulu babi yang sedang bising dalam media.

Komen saya(merujuk kepada Ustaz Wan Ji Wan Hussin.
  • Semua mazhab kecuali syafie menyatakan bahawa babi hanya haram pada makan sahaja. Adapun sentuh, tidak haram.
  • Perkara ini jadi sensitif, kerana kejumudan  fiqh. Ekoran itu, isu kasut kulit babi tidak berlaku isu sensitif dalam masyarakat yang ada keterbukaan fiqh. Yang berlaku sensitif, dalam masyarakat yang jumud fiqh.
  • Kalau ada pihak cakap, di Malaysia bermazhab syafie, macam mana pula?  Jawapannya, di Malaysia zakat fitrah tidak ikut mazhab syafie. Dalam mazhab syafie, zakat fitrah menggunakan duit, zakat tak sah. Tapi, tak ada seorang jadikan ia isu.
  • Pesanan saya, di Malaysia tidak perlu sentimenkan perkara2 sebegini. Sebaliknya, perlu ajar masyarakat keterbukaan fiqh, bukan kejumudan fiqh
  • Pihak yang bangkitkan perkara sebegini, saya pesan bahawa mereka kena ingat, tindakan mereka ini akan menyebabkan orang bukan Islam benci Islam, mereka akan sinis terhadap islam.

Wallahu 'Alam

Wan Ji Wan Hussin
Ketua Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA) Angkatan Muda Keadilan

Info Tambahan.

Alangkah bagusnya jika Ustaz Wan Ji memahami Fiqh Malizi sebelum bercakap tentang keterbukaan Fiqh.

Alangkah bagusnya jika Ustaz Wan Ji memahami konsep ketaatan kepada Ulil Amri sebelum memperkatakan tentang kejumudan fiqh.

Saya juga tertanya-tanya mengapa Ustaz Wan Ji bersungguh-sungguh dalam isu ini. Adakah atas dasar keterbukaan Fiqh atau sekadar ingin meraih sokongan bukan islam menjelang PRU 14.

Maaf, ini bukannya isu politik, tapi isu agama yang dipermudahkan sesuka hati demi mengambil hati.

Maaf, ini bukan isu politik, tapi isu agama yang dipermudahkan sesuka hati demi menambat hati.

1 comment:

Zura Tahir said...

As salam shameel...lama xjengah ke sini...isu berus bulu babi...lebih senang kalau bende tue di asingkan...mcm makanan jugak.. hehe...