Thursday, February 9, 2017

Lindsay Lohan rasa tenang apabila menyentuh Al-Quran.

Gambar Lindsay Lohan memegang Al-Quran.
Imej dari Tribunsumsel.com.

Lindsay Lohan rasa tenang apabila menyentuh Al-Quran.

Al-Quran telah mengusir resah dan gelisahnya. Itulah pendedahan yang Lindsay Lohan dalam satu temuramah sebuah rancangan bual bicara Swar Shoaib di Kuwait, sebagaimana dilaporkan oleh Astro Awani.

Pengakuan Lindsay Lohan
melalui Instagramnya.
 Imej dari Astro Awani.Lebih memeranjatkan Lindsay Lohan turut mendedahkan beliau telahpun membaca lima belas muka surat terjemahan al-Quran, selain turut mendengar bacaan ayat suci al-Quran melalui aplikasi yang dimuat turun di telefon bimbitnya.

Selain itu, aktres terkenal itu juga memberitahu, dia pernah cuba solat dan pernah berpuasa selama tiga hari, pada bulan Ramadan yang lalu.

Alhamdulillah, semoga Lindsay Lohan beroleh hidayah suatu masa nanti. Semoga kembara rohaninya ini diberkati Allah dan beliau dipermudahkan dalam perjalanan dan pendakian mencari kebenaran dalam beragama.

Sesungguhnya hidayah itu milik Allah. Kadang-kadang hidayah itu mudah datang menyapa sebagaimana yang dialami oleh Yvonne Ridley, Cat Steven dan Peter Sander. Namun, kadang-kadang hidayah itu sukar malah gagal untuk bertapak dalam hati walaupun telah diterangkan berkali-kali dan dijelaskan berjela-jela sebagaimana yang berlaku terhadap bapa saudara Nabi Muhammad SAW, iaitu Abu Talib.

Info Tambahan.

Malcolm X, Cat Steven dan Yvonne Ridley adalah antara insan yang terdetik di hati untuk mengenali Islam setelah membaca terjemahan ayat-ayat suci Al-Quran. Perkara yang sama kini sedang dialami oleh Lindsay Lohan, moga Allah menganugerahkan hidayah kepadanya.

Tapi di Malaysia berlainan pula ceritanya, ini kerana terdapat segelintir pendakwah yang agak ortodoks dalam pendekatan dakwah. Kadang-kadang pendekatan dan pandangan mereka tidak mesra dakwah. Contohnya terdapat segelintir ustaz yang membantah tindakan menghadiahkan atau mengagihkan terjemahan tanpa disertakan teks Al-Quran kepada orang-orang bukan Islam.

Padahal pendekatan sebegini telah lama digunapakai oleh pendakwah Islam di beberapa negara Barat.  Ini kerana ia akan memudahkan masyarakat bukan Islam untuk memahami Islam.

Malah ketika berkunjung ke Kashmir, India beberapa tahun yang lalu, saya dapati beberapa peniaga turut menghadiahkan terjemahan Al-Quran tanpa teks Al-Quran kepada pengunjung kedainya, termasuklah kepada pengunjung bukan Islam.

3 comments:

Noor Azlan said...

Baguslah... InsyaAllah dia terbuka hatinya dan mendapat hidayah...

Cik Itah said...

berita baik :)
alhamdulillah

Nour Adieb said...

mana tau lps baca terjemahan tu, hati dorang terbuka nak tau lebih lagi pasai ayat Quran. kat Malaysia itu tak boleh, ini tak boleh. Islam itu mudah, jgn pulak dipayahkan. Moga hati mereka terbuka untuk mendalami Islam 😄