Thursday, February 2, 2017

Mungkinkah PAS akan bersatu dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Tuan Ibrahim Tuan Man dan Muhkriz Mahathir

Usahlah menganggapnya sebagai misteri. Jangan pula beranggapan ia hanyalah mimpi. Jika kita memahami formula politik, tentu sahaja perkara sebegini mudah untuk kita mengerti.

Formula politik mudah sahaja,  iaitu tiada sahabat yang kekal dan tiada musuh yang abadi. Sebab itulah kita dapati, terdapat sesebuah parti yang dahulunya berseteru, kini parti tersebut telah bersatu dan bersama. Namun, ada juga yang sebaliknya, iaitu rakan bertukar jadi lawan.


Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.


Semalam, PAS dan PPBM telah mencapai kata sepakat untuk menubuhkan satu jawatankuasa teknikal bersama bagi memperhalusi draf rangka kerjasamapersefahaman politik kedua-dua parti.

Menerusi kenyataan bersama Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, kata sepakat itu adalah sebagai persediaan menghadapi PRU14.

Ini adalah satu petunjuk kemungkinan PAS tidak akan bergerak solo untuk bertarung dalam Pilihanraya Umum ke 14.


Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bagaimana pula dengan DAP dan AMANAH.

PAS dan DAP kini saling bermusuhan. Bermusuh sejak zaman berzaman, cuma bersatu dan bersama seketika dalam Barisan Alternatif dan kemudiannya Pakatan Rakyat. Tapi kerjasama PAS dengan DAP akhirnya lebur dan berkubur, gara-gara ketidaksehaluan dalam merencanakan matlamat.

Dengan AMANAH pula PAS terpaksa bermusuhan kerana parti serpihan PAS itu dikatakan telah mengkhianati PAS.

Dengan PKR mungkin tiada masalah kerana PAS dan PKR masih lagi rakan tahalluf Siyasi. Cuma, budak-budak hingusan/macai dalam kedua-dua parti ini sahaja yang gemar melalak tak tentu arah.

Jadi, bagaimana pula hubungan antara PPBM dengan DAP dan AMANAH. Mungkin tindakan PPBM dilihat curang atau selingkuh. Mungkin bagi golongan yang buta politik akan gagal mentafsir kerjasama sebegini.

Jika diselak kembali helaian sejarah politik negara, kita akan dapati kebijaksanaan Pada Melayu Semangat 46 tahun pada era 1990-an. Parti pimpinan Tengku Razaleigh Hamzah itu bekerjasama dengan  PAS dalam Angkatan Perpaduan Ummah dan pada masa sama Semangat 46 bekerjasama dengan DAP, Parti Bersatu Sabah dan Parti Rakyat Malaysia melalui Gagasan Rakyat.

Sejarah mungkin berulang. Cuma watak dan latar waktu sahaja yang berbeza. Mungkin PPBM akan menggunakan pendekatan yang sama seperti mana yang dilakukan oleh Parti Melayu Semangat 46.

Yakinlah tiada yang mustahil dalam politik, kerana matlamat setiap parti pembangkang di Malaysia ialah menuju puncak kekuasaan, iaitu Putrajaya.

1 comment:

Cik Itah said...

kurang minat kalau bab politeknik ni haha nak undi siapapun nanti x tau :D