Sunday, February 12, 2017

Selva Kumar vs Chin Peng.

Selva Kumar Subbiah


Selva Kumar vs Chin Peng.

Siapa yang tidak mengenali Selva Kumar Subbiah. Namanya kini menjadi sebutan. Disebut bukan kerana jasa dan sumbangan tetapi kerana kerakusan nafsunya sebagai perogol handalan.

Selva Kumar adalah perogol bersiri yang kini telah pulang ke Malaysia, setelah selesai menjalani hukuman penjara 24 tahun di Toronto, Kanada  atas 30 pertuduhan jenayah seksual terhadap wanita.

Walaupun telah dihukum penjara dalam tempoh yang lama di Kanada, namun Selva Kumar tetap ditakuti dan digeruni.  Ia kerana media dan pihak berkuasa Kanada menyifatkannya penjenayah paling berbahaya, dan memberi amaran beliau masih belum berubah dan ada kemungkinan akan mengulangi jenayahnya.

Sekarang kita selongkar dan bongkar pula kisah atau ceritera Chin Peng.

Keratan akhbar mengenai Chin Peng.


Chin Peng. Nama itu kekal melekat dalam ingatan dan terpahat kukuh dalam catatan sejarah. sebutan. Dirinya . Dirinya dikenang bukanlah kerana jasa dan peranannya terhadap negara, tetapi kerana kekejaman dan kezaliman yang pernah dilakukannya suatu ketika dahulu.

Walaupun Chin Peng telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 16.September.2013, namun kekejaman dan kezaliman yang pernah dilakukannya tidak akan mati dan akan dalam catatan sejarah. 

Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua menjadi Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya(PKM) ketika berusia 23 tahun setelah membunuh Setiausaha Agung sebelumnya, iaitu  Lai Tek yang telah dibunuhnya di Thailand.

Di bawah pimpinannya, PKM menjadi lebih agresif, ganas dan kejam. Secara umum, dianggarkan seramai 1,883 orang  anggota keselamatan terkorban manakala 2,560 orang lagi cedera. Dalam kalangan orang awam pula, sebanyak 2,473 orang terbunuh, manakala seramai 1,385 cedera pula dilaporkan cedera.

 PKM telah menamatkan pemberontakan setelah menandatangani Perjanjian Haadyai 1989. Perjanjian tersebut juga telah memberi ruang dan peluang kepada ahli-ahli PKM yang berasal dari Tanah Melayu/Malaysia  untuk kembali dan menjadi warga Malaysia, namun ramai pemimpin PKM memutuskan untuk menetap di Thailand, antaranya ialah Rashid Maidin, Abdullah Cd dan beberapa orang lagi barisan pemimpin Rejimen ke 10 PKM.  Chin Peng pula dikatakan tidak pernah memohon untuk menjadi warganegara Malaysia.

Jika kita bandingkan 'jasa dan sumbangan' kedua-dua tokoh ini ternyata mereka berdua menganugerahkan jenayah dan kekejaman serta menghadiahkan ketakutan dan kerisauan.

Namun, seganas-ganas Selva Kumar, beliau tetap diberi ruang dan peluang untuk kembali ke Malaysia, dan beliau tetap diiktiraf sebagai warganegara Malaysia. Setakat ini hanya Kerajaan Negeri Sabah dan Sarawak sahaja yang tidak membenarkan Selva Kumar bertandang ke negeri tersebut. Untuk pengetahuan semua, Sabah dan Sarawak mempunyai kuasa dalam bidang Imigresen sebagai syarat penyertaan negeri tersebut ke dalam Persekutuan Malaysia.

Berbeza pula dengan Chin Peng. Ketika hayatnya, terutamanya ketika beliau tua dan uzur pernah beberapa kali dia menyuarakan hasratnya untuk pulang ke Malaysia. Namun, hingga ke akhir hayat, beliau tidak dibenarkan pulang ke Malaysia. Malah, abu mayatnya juga tidak dibenarkan dibawa balik ke Malaysia.

Selva Kumar pulang ke Malaysia dalam keadaan yang sihat. Kemungkinan untuk dia kembali merogol tetap ada, apatah lagi media dan pihak berkuasa Kanada turut memberi amaran tentang hal ini. Pengakuan mangsa-mangsa kerakusan nafsunya membuktikan sesungguhnya dia adalah binatang yang bertopengkan manusia.

Manakala Chin Peng pula ingin pulang sebagai abu mayat, namun ramai yang tidak sudi mengizinkan kepulangan abu mayatnya. Abu mayat Chin Peng tidak lagi bengis dan garang, jauh sekali untuk mengganas atau bertindak kejam. Namun, atas dasar sentimen dan sejarah, Chin Peng kekal dalam buangan hingga menjadi abu dan debu.

1 comment:

Noor Azlan said...

Penjenayah tak berperikemanusiaan seperti peragut pun boleh dikatakan kejam. Boleh menyebabkan kematian.