Friday, February 3, 2017

Senarai syarikat pengendali umrah yang digantung dan dibatalkan lesen.

Makkah Al-Mukarramah


Dari sudut bahasa Umrah bermaksud berkunjung atau menziarah. Umrah dari istilah syarak pula ialah mengunjungi Baitullah(Kaabah) untuk melakukan ibadah tertentu dengan niat dan syarat tertentu. Ibadah yang dimaksudkan ialah tawaf, sa'i dan tahallul.


Untuk mengerjakan ibadah umrah di Tanah Suci Makkah, seseorang memerlukan sejumlah wang yang agak banyak, setidak-tidaknya RM6000,00.

Tapi, malangnya terdapat pihak tertentu yang menjadi penunggang agama dengan menipu jemaah umrah. Mereka mengaut keuntungan dengan memperdaya dan menabur janji kepada umat Islam yang ingin menunaikan umrah.

Dalam akhbar Sinar harian bertarikh 31. Jan.2017, dilaporkan sebanyak12 syarikat pengendali umrah dibatalkan lesen pengembaraan ke luar negeri oleh kementerian Pelancongan dan Kebudayaan kerana terbabit dalam kes penipuan pakej mrah.

Statistik terkini kementerian tersebut mencatatkan dari tahun 2012 hingga 2016 menunjukkan sebanyak 54 kes penipuan pakej umrah yang direkodkan dengan jumlah denda dan kompaun melebihi RM237,000

Berikut adalah senarai syarikat pengendali umrah yang dibatalkan lesen.

1. Warith NY Travel & Tours
2. Tijaratun Nur Travel & Tours
3. Qaisar Travel & Tours
4. Permata El-Nur Travel & Tours
5. Hijjaz Legend Travel & Tours
6. J & J Mesra Travel & Tours
7. Seven Seas Travel & Tours
8. Yadh Travel & Tours Sdn. Bhd.
9. ANF Holidays Sdn. Bhd.
10. Madain Al-Taqwa Travel & Tours SB
11. Irna Yakin Travel & Tours Sdn. Bhd.
12. Agensi Pengembaraan Asari Murni Sdn.Bhd.

Moga mereka diberikan hidayah oleh Allah agar kembali ke pangkal jalan. Semoga mereka menyedari dosa-dosa yang mereka lakukan. Sesungguhnya menjadi penunggang agama adalah lebih hina dan keji berbanding seorang bapa atau ini ayam.


Info Tambahan,

Berdasarkan pengalaman mengerjakan umrah, saya syorkan pembaca agar memilih syarikat Batuta Travel & Tours Sdn. Bhd. Saya pernah mengerjakan umrah bersama syarikat ini pada tahun 2013. Selain itu, syarikat Al Quds Travel Sdn Bhd juga boleh dijadikan pilihan untuk sesiapa yang ingin mengerjakan umrah.


2 comments:

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah terima kasih info ini...setiap jemaah mesti berhati-hati sebelum membuat pembayaran...

Shahida Dzulkafli said...

Perkongsian yang bagus..