Monday, May 8, 2017

Hukum Nikah Khitbah/Nikah Gantung.Hukum Nikah Khitbah/Nikah Gantung.

Nikah gantung atau  nikah Khitbah Nikah adalah gelaran bagi ikatan perkahwinan di mana pasangan belum mengadakan walimatul urus atau kenduri kahwin dan belum bersatu atau tinggal bersama atas sebab-sebab tertentu.

Saya tertarik dengan penjelasan dan huraian daripada Ustaz Haslin Baharin (Ustaz Bollywood) mengenai persoalan nikah gantung. Ia sebenarnya bertujuan untuk menjaga pergaulan antara pasangan lelaki dan wanita.

Daripada bercinta atau sekadar bertunang, tapi asyik ke sana ke sini dengan pasangan kekasih atau tunang sudah tentu terdedah dengan dosa-dosa maksiat. Jadi melalui nikah gantung, perbuatan maksiat dan dosa ini dapat dihindari, malah jika berlaku persetubuhan sekalipun ia tidak membawa kepada haram.

Menurut Ustaz Haslin lagi, walaupun nikah gantung hanyalah adat Melayu tetapi Rasulullah SAW juga pernah menggantung nikahnya dengan Aisyah sewaktu ingin berhijrah ke Yathrib (Madinah).

Ketika itu, Rasulullah berpesan kepada Ummu Rumman( ibu Aisyah) bermaksud;

"Wahai Ummu Rumman, perlakukan lah Aisyah dengan baik. Jagalah ia untukku."(Hadis Riwayat Hakim).

Jika seseorang dinikahkan mengikut syarat nikah, maka terjalinlah ikatan suami isteri antara mereka dengan setiap pihak memikul tanggungjawab dan hak masing-masing termasuklah duduk serumah.

Namun tidak wajib nafkah selagi mana tidak bersama. Jika berlaku persetubuhan maka batallah nikah gantung tersebut dan suami wajib memberikan nafkah berupa makanan, pakaian dan tempat tinggal serta layanan yang baik kepada isterinya.

No comments: