Saturday, December 16, 2017

Alhamdulillah, akhirnya IMAMS dibatalkan.

Laman Facebook Mas Ermieyati SamsudinAlhamdulillah, akhirnya IMAMS dibatalkan.

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan hari ini mengambil keputusan membatalkan perlaksanaan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (IMAMS) setelah sehari ia dilancarkan.

KEMENTERIAN Pelancongan dan Kebudayaan (KPK) membatalkan pelaksanaan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (IMAMS) hari ini selepas mengambil kira bantahan pelbagai pihak.

Timbalan Menterinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, pembatalan itu dibuat sehari selepas ia dilancarkan berikutan pelbagai masalah antaranya pemegang saham syarikat IMAMS yang bukan beragama Islam serta menimbang semula kadar cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang dikenakan kepada jemaah umrah.

Sumber : Harian Metro

Info Tambahan.

Pembatalan perlaksanaan IMAMS memang wajar dan patut. Harap-harap ia benar-benar dibatalkan dan bukannya ditangguhkan perlaksanaan.

Harap-harap pembatalannya kerana mengambil kira rintihan rakyat dan bukannya bersifat mengambil hati menjelang Pilihanraya Umum ke-14( PRU14) yang bakal menjelma.

Hasrat murni Kerajaan untuk membanteras penipuan pakej umrah sememangnya murni dan terpuji, tapi IMAMS bukanlah kaedahnya, malah IMAMS menambahkan lagi beban golongan yang ingin menunaikan umrah.

Bayangkan, andainya IMAMS dilaksanakan setiap umat  islam yang ingin menunaikan umrah akan  dikenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebanyak RM5.10 selain bayaran tambahan sebanyak RM45 untuk sistem dan pengurusan serta RM40 untuk insurans.

Kalau IMAMS dilaksanakan juga ia akan jadi medan untuk pihak berkepentingan mencipta keuntungan. Lagi teruk pihak yang mencipta laba itu terdiri daripada golongan bukan Islam.

1 comment:

mamapp said...

Alhamdulillah. Mama.pun bersyukur juga