Tuesday, December 5, 2017

Perginya Lagenda Bollywood Shashi KapoorPerginya Lagenda Bollywood Shashi Kapoor.

Saya ingat lagi pada zaman kanak-kanak dahulu, iaitu  sekitar tahun 1980-an filem-filem lakonan Shashi Kapoor seringkali muncul di kaca televisyen.

Sememangnya pada era 70a-n dan 80-an,  Shahsi Kapoor amat popular.


Sebagaimana abang-abangnya, iaitu Raj Kapoor dan Shami Kapoor, namanya juga sentiasa meniti di bibir peminat filem Hindustan pada ketika itu.Shahsi Kapoor mula menjejakkan kaki ke dunia layar perak india sewaktu usianya masih muda, sehingga kini, namanya telah membintangi 150 filem Bollywood.

Selain tiga beradik tersebut, terdapat juga beberapa orang pelakon  Hindustan yang popular pada masa itu ialah anak saudaranya, Rishi Kapoor yang mencipta fenomena menerusi filem Bobby, Dharmendra, Heema Malini, Zeenat Aman, Sharmila Tagore ( ibu kepada Saif Ali Khan), Rajesh Khanna, Amitabh Bachan dan lain-lain lagi.


Namun kini semuanya hanya tinggal kenangan. Lagenda Bollywood itu tersebut telah pergi buat selama-lamanya. Shashi Kapoor telah menghembuskan nafasnya yang terakhir kerana masalah buah pinggang.

Menurut laporan The Times of India, Shahsi telah menghidapi komplikasi dan menderita penyakit buah pinggang selama beberapa tahun yang lalu.

No comments: