Tuesday, October 9, 2018

Khabib Nurmagomedov juara UFC yang berjiwa agama

Khabib Nurmagomedov vs Conor Mcgregor 


Khabib Nurmagomedov juara UFC yang berjiwa agama

Nama Khabib Nurmagomedov tidak asing lagi dalam kalangan peminat Ultimate Fighting Championship(UFC). Petarung kelahiran Dagestan Russia ini sememangnya terkenal dalam seni bela diri campuran atau Mix Martial Art(MMA) dan mempunyai jutaan peminat  dalam arena UFC.

Kejayaan Khabib menundukkan Conor McGregor dalam aksi UFC 229 sekali gus mengekalkan rekod tanpa kalah dalam 27 perlawanan dan kejuaraan Lightweight hangat diperkatakan terutamanya di media sosial. 

Malah golongan yang tidak pernah mengenalinya dan tidak pernah ambil peduli tentang MMA mahupun UFC kini turut mengenali, meminati dan menyanjunginya.


Pertarungan yang berlangsung di T-Mobile Arena, Las Vegas, Amerika Syarikat pada hari sabtu lalu itu menyaksikan McGregor berjaya ditewaskan menerusi pada minit 3.03 pusingan keempat.


Khabib Nurmagomedov di Tanah Suci MakkahNamun di sebalik kejayaan menewaskan Conor McGregor pertandingan yang berlangsung di Las Vegas, Amerika Syarikat itu turut dihangatkan oleh  tindakan kontroversi Khabib yang melompat keluar dari Octagon atau gelanggang dan menyerang pasukan Conor McGregor pada pertembungan UFC 229.

Mesikpun dikecam dan didakwa menjejaskan imej UFC oleh  sesetengah pihak, beliau ada alasan tersendiri untuk bertindak sedemikian. Ini kerana provokasi keterlaluan dan luar batasan oleh McGregor dan kemnya yang mempermainkan agama, negara dan keluarganya.

Kebiadapan Conor Mcgregor dapat dilihat apabila beliau beberapa siri penghinaan terhadap Khabib termasuklah provokasi tawaran minum arak.

Malah sebelum itu Conor McGregor dan pengikut-pengikutnya pernah menyerang bas yang dinaiki oleh Khabib Nurmagomedov dan teamnya.

Khabib Nurmagomedov adalah duta islam.

Meskipun Mix Martial Art(MMA) dan Ultimate Fighting Championship(UFC) dikaitkan dengan sukan yang 'ganas' namun kehadiran Khabid dalam UFC dengan imej islamnya amat bermakna.

Kalimah Allahu Akbar, ucapan Alhamdulillah dan Insha Allah dari bibirnya sering kedengaran malah bergema menyentuh gegendang telinga para penonton UFC.

Begitu juga dengan perilakunya yang melakukan sujud syukur setelah memenangi pertandingan. Semua ini amat bererti dan bermakna dalam 'memasarkan' imej Islam ke persada antarabangsa.

Malah Khabib amat berbeza dengan atlet beragama islam yang lain. Beliau tidak sekadar seorang Muslim malah beliau adalah seorang Muslim yang taat.

Badannya tidak bertatu dan beliau juga tidak mengambil minuman keras. Beliau juga tidak mempunyai skandal dengan mana-mana wanita, malah menjadi seorang suami yang setia.

Ini jauh sekali berbeza dengan pemain-pemain bolasepak yang beragama islam yang mencipta nama dalam arena  Liga Perdana Inggeris atau English Premier League ( EPL) dan Piala Dunia. Ramai antara mereka yang hanya islam pada nama tapi tidak pada sikap dan perlakuan.

Apapun tahniah dan syabas buat Khabib Nurmagomedov. Secara peribadi saya amat berbangga dengan kejayaannya dan amat berharap agar kemenangannya ke atas Conor McGregor dan kejuarannya tidak dibatalkan gara-gara insiden tersebut.


No comments: